Nieuwsbrief januari 2015

Blue Monday

Feestdagen, einde jaar… Familiebijeenkomsten, wensen, voornemens… Nee, deze nieuwsbrief maakt geen deel uit van mijn voornemens, die maak ik al lang niet meer. Dit exemplaar dient vooral om een ieder van onze club en hun familie een warm, gezond en rijk 2015 toe te wensen! Rijk vooral in de zin van alle activiteiten die dagelijks, wekelijks, maandelijks aan bod komen en die ons kunnen verrijken… Het enig voornemen zou dan kunnen zijn dat we elke dag stevig vast pakken en hem vullen met al onze plannen en er veel genoegdoening aan beleven. Na een ‘volle’ dag is niks ontspannender dan ’s avonds moe maar voldaan bij de kudde Hamps te komen, ze te voorzien van water en voer en even te kuieren met dartelende lammeren in het vizier… Het ga jullie allen goed in 2015!!!


Op reis….

Tijd vliegt snel… Het bord ter ere van het 100 – jarig bestaan van onze moederorganisatie prijkt nog – niet verkleurt – in mijn bureau en we zijn op weg naar de AGM van het 125 jarig bestaan. Meereizen geeft me altijd wat extra tijd om een wat uitgebreider nieuwsbrief samen te steken, zeker met het Engelse fileleed. Te veel auto’s op dat eiland… Veel leesplezier…!


Seizoenen

Gras, gras en nog ‘ns gras… Het kon niet op vorig seizoen!. Geelverdroogde gazons kwamen we niet tegen, dus ook onze schaapjes hadden de ganse zomer ‘de bek vol’. Dat was duidelijk te merken tijdens de rondrit voor de flockcompetitie. Hier en daar zelfs obesitasschaapjes!. Hopelijk zorgden die voor uit de kluiten gewassen lammeren, maar niet voor geboorteproblemen!!!

 

OPGEPAST! Nwe Datum Flockbezoek…

Op de Algemene vergadering aangekondigd en ook zo in het verslag geschreven: Flockbezoek bij K. Soenen op 14 maart gaat door bij Klaus op 21 MAART!!! Uitnodiging volgt…

 

Flockcompetitie

Eén van de meest getalenteerde, gepationeerde Hampshirefokker, de Noordier Kevin Mc Carthy was eind september in onze contreien om onze flocks één voor één onder de loep te nemen. 11 flocks namen deel in totaal goed voor 56 ooien, een reeks rammen en een handvol lammeren. Waar Kevin op bezoek was liet hij waardevolle gepersonaliseerde informatie achter. Hij is niet bang om zijn kennis te delen en beloofde ons zelfs verder te helpen. Voor één keer kwam zelfs niet de opmerking dat onze rammen te minnetjes waren ten opzichte van onze ooien. De import van twee jaar terug zal daar zeker een rol in spelen.

De uitslag:

Small: 3. Philippe Vereecke  2. Henri Lamnbrecht  1. Peter Ballekens

Medium: 3. Bart Billiet  2. Koen Dequidt  1. Matias Vanden  Bussche

Large: 3. Rik Tanghe  2. Patrick Cokelaere  1. Klaus Soenen

Novice: Philippe Vereecke

Best Stock ram: Patrick Cokelaere

Best homebread lambs: Klaus Soenen

Reserve champion: Patrick Cokelaere

Champion: Klaus Soenen Gefeliciteerd!!!  

 

Pedigree cards

Richard, onze Engelse secretaris beloofde ons de pedigree cards van het afgelopen seizoen. Compleet zullen ze niet zijn. Er ontbreken nog gegevens. Als wij sneller in orde zijn moet dat volgend jaar vlotter kunnen. Men is aan het uitkijken voor wat jongere support voor Richard. Het moet dus mogelijk zijn om tegen de flockcompetitie de certificaten te bedelen.AGM weekend

UK 125 jaar Hampshire Down Sheep Breeders’ Association, een reden om nog ‘ns een AGM mee te maken. Tijdig gezorgd om aan ‘professionele verplichtingen’ te verzaken om op vrijdagmiddag te kunnen vertrekken. De Belgische delegatie bestond uit 9 mensen die 4 flocks vertegenwoordigden. Eens iedereen op de hoogte van de juiste datum konden we vertrekken. Tijdig de pijp uit op Engels grondgebied wat betekende dat we zeker de pré diner drinks zouden halen. Zonder de waard gerekend, ook ginds staat de autosnelweg op vrijdag potdicht… 2 uur
vertraging deden ons de drinks en bijna het avondmaal verliezen. Veel bekenden teruggezien waaronder ook een aantal Nederlanders en Fransen. Met een aantal after diner drinks werd het fileleed doorgespoeld.

Na het full English breakfast werd de Annual General Meeting gehouden. Daarna werd koers gezet richting Cholderton flock van Sir Henri Edmunds. Het oudste bedrijf en lange tijd het grootste aantal Hampshire’s. Na het schapenbezoek ’s morgens en het verorberen van een lam ging het richting de velden waar uit de doeken gedaan werd hoe men tewerk ging om het milieu te herstellen en het ‘wildlife’ te stimuleren.

 Dit werd onder meer gebracht door Mevr. die op haar Defender duidelijk de Europese vlag droeg. Gronden laten braak liggen, heggen ongesnoeid laten… Dergelijke zaken gaan natuurlijk gemakkelijker op een boerderij van 1500 Ha. Het lapje grond waar de uitleg gegeven werd was er eentje van 242 Ha… Een frisse Stella in Salisbury bracht ons terug naar ons hotel. Schoon opgedirkt waren we dit keer wel tijdig voor de pré diner drink van de AGM – diner. De Belgen werden netjes verdeeld over 3 tafels. Van de Fransen konden we vernemen dat ze na wat onderhandeling ook lid zouden worden van het Engels Pedigree, in een eigen clubje. Na het diner was het tijd voor de prijsuitreiking van hun flockcompetitie en de tomboola…(geen tikfout). Een paar Guinessen later kropen we onder de wol. Nog één keer een full English breakfast en dan richting kust voor een bezoek aan de Ashwater flock.

Coffee and cake, een tochtje door de velden en afscheid vulden de morgen. Via het modaine Brighton - even uitwaaien en jodium
snuiven - ging de tocht verder huiswaarts. Goed weer eens in contact gekomen te zijn met Engelse vrienden. De nieuwe leden leren kennen en ondervonden dat de Engelsen er nog steeds niet goed in zijn… The food!!!

 

Jaarprogramma:

- Zaterdag 21 maart: Bedrijfsbezoek… Championflock Klaus!!

- Van 9 tot 12 april: Buitenlandse reis… Ierland/Schotland?

- Zondag 17 mei: Belgian Championship, Aartrijke met commentaar

- Vrijdag 26 juni: National Show Stratford upon Avon

- Zaterdag 29 augustus: BBQ… Moorsele – Peter & Katrien.

- Van 18 tot 20 september: Flockcompetitie

- Van 23 tot 25 oktober: AGM – UK: Kendal/Cumbria

- Vrijdag 27 november: AGM Belgium

 

Lammerlijsten!!!

Vergeet niet zo spoedig mogelijk na de laatste geboorte de lammerlijst door te sturen naar de voorzitter. De merker neemt dan contact met je op voor het merken zodat de gegevens naar the UK kunnen doorgestuurd worden. Alleen dan kunnen de pedigree cards ons tijdig bereiken…


Ontwerp en realisatie: Rik Tanghe 

Onze sponsors

  • Selectart
  • Selectart 2
  • Tuinen Vanden Bussche
  • Tuinen Vandenbussche 2
  • Kezelbergflock
  • Kezelbergflock 2
  • DAP Soenen
  • DAP Soenen 2
  • Zakenkantoor Dehaese
  • Zakenkantoor Dehaese 2